Araç Sürmenin Püf Noktaları Nelerdir ?

Araç sürmek özellikle yeni sürücülere heyecanlı ve sonsuz özgürlük alanı sunan bir deneyim gibi gelir. Doğru sürüş teknikleri kullanıldığında ve kurallara uyum sağlandığında özgürce yer değiştirme imkânı sunan araç kullanımı kendine has inceliklere de sahiptir. Araba sürmeyi öğrenmek ve araç kullanımında ustalaşmak zaman ve deneyim kazanılmasını gerektirir. Araç kullanırken yapılması mümkün en küçük hatalar dahi istenmeyen sonuçları doğurabilir. Araba sürmenin püf noktaları bilindiğinde, önlenebilir hatalardan uzak durmak kolaylaşır. Bazı ipuçlarını öğrenmek ve bunları zamanı geldiğinde kullanmak maddi ve manevi kayıpların engellenmesinde son derece önemlidir. Bu yazımızda araba sürmenin püf noktalarını keşfedebilir, güvenli yolculukların tadını çıkarırken kaza riskini minimize edebilirsiniz.

1. U Dönüşü Yaparken Dikkat!
U dönüşü yapılacağında arabayı hareket ettirmeden önce direksiyonu çevirmek oldukça risklidir. Araç durur pozisyondayken tekerler karşıya bakmalıdır ve direksiyon dönmek için harekete geçildiğinde çevrilmelidir. Aksi halde arkadan bir araba çarptığında araba karşı şeride gidebilir ve daha fazla çarpışma riskini doğurur. U dönüşü demişken, bu dönüşün U dönüşünün yasak olduğunun belirtildiği tabela bulunan alanlarda denenmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

2. Gözünüz Yanılmasın
Profesyonel araba kullanmanın püf noktaları arasında gözün alışmasına karşı hazırlıklı olunması da yer alır. Dümdüz bir yolda giderken yola baktığınızda gittiğiniz hızın yarısıyla gidiyormuşsunuz gibi hissedersiniz. Bu durum özellikle dönüşlerde büyük risk barındırır. Viraja olması gerekenden hızlı girdiğinizde aracın savrulma riski artar.

3. Dikiz Aynasının Gece Modu
Yıllardır araba kullanan birçok usta sürücü iç dikiz aynasının aslında bir de gece modu olduğunun farkında değildir. İyi araba kullanmanın püf noktaları arasında aynalara hakimiyet de yer alır. Gece olduğunda iç dikiz aynasının açısını değiştirerek arkadaki aracın farlarının aynadan gözünüzü almasına engel olabilirsiniz.

4. Araba Çalışmıyorsa Uzunları Açın
Soğuk kış aylarında aracınızı ilk denemenizde çalıştıramayabilirsiniz. Ancak bu noktada panik yapmanıza gerek yok. Aracınızın uzun farlarını açarak akünün ısınmasını sağlayabilirsiniz.

5. Yüksek Araçların Manevralarına Dikkat Edin
Önünüzde ilerleyen araca her zaman dikkat etmelisiniz. Özellikle kamyon, otobüs ya da tır gibi yüksek araçlar ile yolun tamamını görmek mümkün olduğu için bu araçların manevraları size rehberlik edebilir. Her zaman olmasa bile bu araçlarla beraber şerit değiştirmek genelde işe yarar.

6. Tekerlerin Nerede Olduğunu Öğrenin
“Araba kullanırken acemilik nasıl atılır?” sorusunun cevaplarından birisi de tekerlerin yerini öğrenmek ve hissetmektir. Araçların boyutları segmentlerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak kendi aracınızın boyutlarına ve tekelerinin yerlerine alıştığınızda yolda çukurlardan kaçınabilir ya da park ederken aracı yol kenarlarına sürtme riskini düşürebilirsiniz.

7. Aynalar Düzgün Ayarlanmalı
Aynalar düzgün ayarlanmadığında kör nokta oluşur. Aynaları düzgün ayarlama özellikle geri geri araba kullanmanın püf noktalarından birisidir. Çünkü bu sayede park ederken ya da geri geri giderken arkaya dönmeniz gerekmez. Yan aynaları ayarlarken yolun tamamını gördüğünüzden ve aynada kendi aracınızı görmediğinizden emin olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

CAPTCHA ImageChange Image

Hızlı İletişim

Herhangi bir yükümlülük altına girmeden ücretsiz danışmanlık almak istiyorsanız, aşağıdaki formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.





    CAPTCHA ImageChange Image


    Whatsapp hattı